Mittwoch, 9. Juli 2014

Izri Rexha - Cikël poetik


MIRËMËNGJES DALLËNDYSHE

Mirëmëngjes dallëndyshe, fat i ëndrrave let ju prij
Ashtu gëzueshëm në të bukurën natyrë…
Mirëmëngjes dallëndyshe që sot në mëngjes më erdhe,
Me këngët e këndshme në mëngjesin e ri, ...

Po sot trëndëfili i kuq pran molle shumë bukur ka çelë,
Aty që moti në kopsht me dëshirë pata mbjellë,
Dhe dallëndyshja si gjithë te unë me gëzim moti rri,
Edhe sot në këtë ditë fluturimthi vije në të bukurin shi….

Sikur mu afrua mua dhembshëm me shumë urtësi,
Tha që folen këtu do ndërtoj në të bukuren shtëpi,
Me gëzim do çeli edhe shumë e shumë zogj të rij,
Me parkun pranë, në kopshtin me plotë fëmij…

Dhe dielli dukej më vonë rrezet do ti lëshoj,
Me erëra trëndafilësh magjepsur në kopsht,
Dhe dallëndyshet për rreth më bënin shoqëri,
Mirëmëngjes dallëndyshe ju thashë plot shoqëri.

 
 
URA E MIQËSISË

Lidh urën e miqësisë breg në breg,
Edhe kur brigjet janë të paarritshme vendos një urë të konoptë,

Themeli të jetë forcë hekuri, beton i njëmend,
Të mos rrëzohesh nga furtuna e fortë,

As nga shirat e rrëmbyeshëm.....
As nga pesha marrëmendëse....

I sinqertë të jesh ndaj miqve Tu,mikeshave tuaja,
Dhe ata ti kesh pa interes...

Kur fjëlët të duken ndonjëher ofendime,
Bisedo haptas , ndryshe nuk ke miq...

Të duhen urat e miqësisë sepse ndryshe nuk kalon...
Mbetesh ishull i pabanuar...
 

E DASHRA IME QË SHKËLQEN

E dashura ime që shkëlqen sot,
E bukur dukesh magjepse mbi tokë,
Rri këtu me mua në të njejtën hapsirë,
Në të njejtën dhomë, në të njejtën frymë,
Si trëndëfil i kuq në të bukurën natyrë....,

Si art i gjallë që shëndritë plotë dritë,
Në rreze dielli shkëlqen ngjyrë, ngjyrë,
Me trup mrekulli me fjalë plot zjarrë,
“Të dua ashtu edhe kur s’të kam parë”
Të dua shum, e shumë me mallë...

Netëve të errta mbeta pa fjalë,
Kur thoje me ty do ndez të bukurin zjarrë
Flakën e tejdukshme doje me dëshirë,
Aty ku ishe mbi shtrat lehtë shtrirë...
Nga aty fjalët i thoje krejt e lirë...

Hyjnesh përrallash më rrije,
Në netët e trishta më ftoje,
Me vezullimin e lëkurës së butë
Aty te TI të rrija, aty te Ti të vija..
Mbrëmë të pashë si hyjnesh fronti në villë.......

 

TË THUASH TË DUA

Është lehtë të thuash fjalën -Të dua-,
Po është vështirë gjatë ate ta mbash,
Me qindra thënje kanë fluturuar,
Fjala -Të dua- do mbetet më gjatë…

Fjalët melodi lehtë mund ti thuash,
Mbrëmjeve vine për çdo natë,
Po të dhembshmen zemër aty ruaje,
Dhe thuaje për të një uratë…

Plane të mëdha mund të mendosh,
Edhe kur dëshirën të plotësosh,
Lirinë tënde kurrë mos e shuaj,
Por me gëzim ate të gëzosh…

Nuk është lehtë fjalë të bukura të thuash,
Një melodi plotë rimë të këndosh,
Nukë shtë lehtë aty të vij gëzimi
Në dashuri si hero, si heroin të triumfosh….KALËRIM ËNDRRE

Jeto i dehur me ëndërrat që vijnë,
Dëfreu këndshëm si mbi një atë kalërimi,
dhe zotëroj ato shtërngueshëm në frerë,
Të kalosh hendeqet pa ra në humner….

Ec bashkë me hijen mbi trotuare,
Si shok ta bësh ate që të përcjell,
Furtunave ta dish se dikund pranë është një hije,
Që s‘duket pa qenë i bukuri diell….

Dhe beso se ëndërra do gjej shtegëtimin,
Të hapëroj vetë nëpër të bukurën hapsirë,
Me lutjen e mbrëmjes të kërkosh besimin,
Për kalërim ëndërrave mbi të bukurën natyrë..

 

PUSHIMI

Koha erdh për pushime,
Juve plazhi i madh ju pret,
Të pushoni në det të kaltër,
Që me qiell bashkë kaltëron...

Ju uroj pushime të bukura
Me udhëtime për atëdhe,
Dhe shetisni gjithë qytetet,
Mbi plot sheshe me Skendërbe...

Nisu drejtë të rrshqitësh në valë,
Bashk me erë hypur në drras,
Ndiqi valet se si kthehen,
Që të jet një mrekulli art..

Të shkoni mbrëmjeve në shetitje,
Me peshq të bukur të ushqeheni,
Ku muzika lehtë qetëson,
Dhe së bashku të dëfrehni...

Dhe kur tingujt lartë dëgjohen,
Në shpirtë të ndieni të bukurin zë,
Plot gëzim në vete të ndieni,
Për ç’përmallimin me vendin tënd...

 

MALL PËR VENDIN TIM

Si oazë Saharje
tërheq malli për vendin tim,
Mijëra rryma erërash
drejt palmave na nxitëshin,
Në verë atje të shkojmë,
në dimër te oxhaku të rrimë,
Verës të heqim reumen,
dimrit të heqim mallin…
Vendlindje e largët
që mendja pa dashur te ti ik,
Të gjyshja, te gjyshi,
te shoku, te miku…
Ditët e festave kremtuam….
me mall të çmendurisë për vendin tim….

15.06.2014/Linz

 
HELMES
(Fshat në Shqipëri,
poezi e shkruar për mikun Endrit Nzarkon)

Plot me pyje fusha të blerta,
Dhe kullota e ledina,
Brigje, kodra e livadhe...
Ara të bukura plot me grurë,
Që janë në rreth në Grop të Kolonjes,
E zbukurojnë malësin në këtë anë...

Helmes e quanin që të parët,
Sikur Elmi i luftëtarit,
Luftëtarit në mesjet,
Që shumë turqve ju mori jetë,
Për armiq helm u bë,
Ashtu emri Helmeees ju vu.....

Njerëz të bukur fisnikrie,
Që i gjen gjithkund në derë miqësie,
Të kujtohen si të kanë pritë...
Dhe që moti ata kanë ndritë,
Plot tregime të vjetra kanë shëndritë...
Edhe sot plot nder ata nderojnë...

Këtu është ndal Ismajl Qemajli...
Shkronjat shqip ecnin këtu së pari,
Mbi Urë të Dukës mbi shumë male,
Gjuhës shqipe rrjedhshem ja thonë,
Me shumë ftyra historie,
Plot legjenda shqiptarët krenojnë...

Sot helmosit në mitiken kojtojnë,
Amanetin e gjyshit ja thonë,
“Të rrojmë me nderë në Helmosin tonë,
Të mos shpërngulemi për Tiranë...
Se është vend me vlerë n’këtë anë...
Me tradite shqipatrie dhe kultur të plotë njerzie”TI JEPIM VLERË

Si në një kështjell
që në festa do festojnë,
Dashurisë do duhej
ti jepim vlerë,
Dhe flamurin atje lartë
mbi gur të vëmë,
Që si në tempull
të valvitë në shkëmb...
Eh, dashuri e tjeshtë
që pak ndritë
Pa zjarrin që përvlon
në shpirtë,
Dhe dashuria e vërtetë,
do djeg si dielli në zenit..
-Kujdes TI një herë
nëse thua “Unë të dua”...
Mandej propozo diçka
Të ndihesh se je vetë Ti....
Thellë një zbrazti do ndiesh,
diçka që të mungon në shpirtë
mendja në dashuri do fluturon,
dhe fytyra do shkëlqen,
Të shetit nëpër natyrë,
dhe sheh të bukurën ngjyrë,
me fjalën e urtë,
Që zemrën e bën të butë,
Mandej dashuria vie,
Jo dashuri e thjesht,
por me të bukurin respekt....
Kujdes nëse thua
“UNË TY TË DUA” 
 
24.06.2014

 
 
E BUKUR ËSHTË NATA

E bukur është nata
kur qeshja të vije
dhe të zbukuron në fytyrë,
E bukur është nata
kur jeta është plot gëzim
me miken shumë të mirë….
dhe dashuria shkëlqen si yll….

Ende mbetem hënën
duke përcjell,
Me kaltërsin e bukur
përrreth në pyll,
Si rrezon perimet
me ngjyrë krejtë të mbyll,
Dhe ne shiqonim
lartë në qiell…

Ah, natë e errët
që si pëlhur mëndafshi vije,
Mikja në mes të fushës
donte ende të rrinte,
Magjepsejen në hapsirë
sodiste veq yje,
Dhe zemra e dashur
te unë që moti më vije…

Me puhin e erës
pushonte ashtu shtrirë,
Këngën ndëgjoja,
që moti këndonte,
Melodin ndieja
si me ndjenjë përjetoja,
Eh…këngën e vjetër
nostalgji që moti, që moti më thoje…

E bukur është nata
kur qeshja të vije
dhe të zbukuron në fytyrë,
E bukur është nata
kur jeta është plot gëzim
me miken shumë të mirë…
dhe dashuria shkëlqen si yll…

 
 
ME TY DO MBETEM

E dashur ime,
E di ti si flisnim ne, ndoshta ke harruar,
Më bëje shoqëri, nat për nat,
E di ti si netët nuk shkonin pa ty,
Dhe të gjitha yjet shkëlqenin,
Në ëndërra të zgjuar fluturonim në qiell,

E dashura ime,
kaher breg më breg shtegtonim,
Ashtu për dore te liqeni të merrja,
Ne mes të gishtërinjëve të shtërngoja,
E TI flisje e flisje për plane për një të ardhme,
Dhe unë anoja nga TI, rrija ngjitur në trup me Ty…

Dhe po sot kujtoj mendimet ,
Në mes të dallgëve furtun
Si anije velash në lundrim,
Në përmallim kujtimet më zgjojnë ,
Dhe lirinë ashtu të lirë e kërkonim,
Ne të dy, ne të dy me plot rreziqe të v

Doja të ikja bashkë në një shtet të ri,
Atje ku ndryshe flasin , ndryshe kuptohen,
Atje ku ushqimi është diçka tjetër,
Ah zemër e dashur s‘ do mundja vetëm t’ju lija,
Dhe ikim bashkë aq larg sa s’na gjente njeri…
Aq larg sa të duam liri…

Zemrën që të fala natën nën dritë neoni,
Gjysmën më dhe gjysma mbet te ti,
Dhe TI harroje të shkoje në shtëpi,
Përërqefimi YT mbeti në brendi
Mbeti thellë te unë, mbeti edhe te ti…
Me TY s’do harrohet e bukura DASHURI…PERENDIMI I DIELLIT
 
Pas kodrave fshihej i bukuri diell,
Nga maje të lisave dukej perendimi,
Me ngjyrë të mbrëmjes muzgu na vije,
Dhe mua më kënaqte e bukura soditje...

Vetëm shtegtoja me hapa në natyrë,
Rrija në parkun afër plotë mrekulli,
Dhe përcillja vegimin lartë në hapsirë,
Që lidheshin me fenomenin magjepës diell....

Retë shkëlqenin të bukura butësishtë
Dhe dukeshin të arta lartë, lartë në rend,
Blerimi gjithkah dukej i errët,
Po vezullonin lulet shumëngjyrshe në lulëzim...

Dhe mjellma ndjellte të tjerët mjallma që lart,
Një thirrje të bashkimit ndihej në rrugëtim,
Dhe një pëllumb ndëgjohej në një lis,
I vetmuar që rrinte në degë, në pikëllim...

E unë përftyroja natyrën e vendit tim,
Përjetoja në vete një të ëmbël kujtim,
Kur dielli në fund rete kaher i ndriste,
Pamjen se ndrroja as tash me të bukurin shiqim....

 
 
TAKIMI I VONUAR

Ishte bërë ora pesë,
Takimin e kahershëm harronte,
Dhe tani ishte gjashtë,
Nuk i bie ndërmend,
Ah , gjumë i fshehur,
Pse vije ashtu...
Harroi të takonte,
Ajo mërzitej,
I dukej vetja pa vlerë,
Tani ishte gjashtë e dhjetë,
E la duke pritë në udhëkryq,
Ajo priste dhe endej andej, kendej,
Besonte se do vinte,
Si duket s’donte të takohej,
Në momentin e fundit shkoi,
Me puthjen në buzë pajtonte,
Dhe tani dashuria ishte dyfishuar,
Lotët nga gëzimi i rridhnin,
Ah, dashuri...
Tani kishte vlerë, shumë vlerë...

 
 
MALLËNGHEHEM PËR SHQIPËRI

Sa do doja të jem në Shqipëri,
Mëngjesin aty të pritja në rreze dielli,
Aty ku Fishta lindi dhe shqip dita fillon,
Dhe krahët ti hapja dhe rrezet e diellit ti prekja,
E të shoh nga afër se si me plotë gjallëri zbukuron….

Sa do doja të jem në Shqipërin,
Me Mirëmëngjes miqtë ti përshëndetja,
Të gjithë rend me rend t’ ju flisja,
Mirëmëngjesi miqtë e mi.
Dhe me urime festash të uroja..

Tash do doja të ulesha buzë detit,
Te pulëbardhat dhe anijet e gjata,
Trajektet që bajnë mall ti shihja,
Dhe çadrat buzë detit një nga një në rend,
Rërën e përhirtë të rrija…

Shumë më mori malli për detin me valë,
Në anijen me vela të lundroja,
Dhe peshkun luftarak të shihja,
Ashtu se si grindej për bukuri tö soditja,
Valözimin e flatrave që ishin plot mrekulli.

Edhe sot nga këtu mallëngjehem për Shqipëri,
Doja të shoh dasmat me flamurin kuq e zi,
Që shkojnë në varg plot kënkë e gëzim,
dhe une nga këtu mallëngjehem për vendin tim,
Do vij një ditë që unë atje gjatë të rri..

 
NË MOMENTET MË TË VËSHTIRA

Perqafimi
do i ndjek të këqiat
të këqijat që vijnë pa menduar,

mos mendo
ditën me ngjyrë zi…
dhe rrugët mos i shih se si ngushtohen,

shih gjerësin
që të mjafton të ecësh pa problem…
dhe do mbetet ende vend të tjerët të kalojnë..

ashtu ec
si nëpër një bardhësi mëngjesi,
nëpër një ditë dielli që nuk shkrumbon…

Mos u bë helm në jetë
në momentet më të vështira
por nektar bletësh plot dashuri,

ashtu fytyra të të shkëlqen
sikur zemëren gjithkuj i jep
dhe ty do të dhurojnë të tjerët … 


 
FJALË PËR NDIHMA

Nëse veti nuk i ndihmo,
atëher smund ti ndihmosh askuj,
Nesë vetëm për veten kujdesesh , kush je ti,
Kur ke mundësi ndihme, të afërmit tuaj vuajnë,
s je ai që mendon se je,
Pasuria vie dhe shkon si uji,
po nderi diku do shkruhet,
perendia e di,
Nese jep pak, do te vij më shumë,
Mos u pendo kurrë
nëse ke mundësi dhe i ke ndihmuar dikuj,
Po dhe borq kurrë mos kërko
me këmbnngulje që të kthehet…..

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen