Freitag, 26. Oktober 2012

Lumo Kolleshi: BALADA E NJE NATE

 
Balada e nje nate
(gjyshit tim Hysen Kolleshi)

Shendet i pashait
Dolli helm e ngrire,
Nata heshtje varri
Veshet i ngre bige.

Ate gote s'e pive,
Brofe veç ne kembe:
"Nje per gjuhen shqipe!"
Eh,ç'dolli e rende!

Fjala ngiste fjalen
Me trokun e kalit:
"S'e piu mullai
Dolline e pashait".

Shenohesh ne liste,
Vihesh ne shenjester,
Zene e skuqin rrathet
Emrin tend ne leter.

Nata pus e zeze,
Shtepia rrethuar,
Shponin fjalet rete
Per shi te terbuar.

Syte ne shenjester
Turku le pa gjume:
"Hape! Hape deren!
Hape! Kemi pune!"

Naten si ta gdhije
Tok me abetaren?
Mengjesi po sillte
Te pragu dy varre.

Turqve si nje thike
Mbi shpine u therrte,
Me dylle gjysmehene
Benin qirinj vdekje.

Mugetohet nata
Ne rrepira yjesh,
Porten çan sepata,
Copa-copa thyhet.

Jashte bie drite,
Nata shkelte brenda,
Si lis mes stuhise,
Vendit s'leviz zemra.

"Arnaut Kolleshi,
Te kerkon pashai!"
"I thoni prej vendit
S'leviz dot mullai!"

"Nxirre abetaren,
Ajo ose vdekja"
Dhe shtresaret çahen,
Derdhet kashtezeza.

"Ata kot i çani,
Kashta nuk ka gjak.
Kaq u thote mullai
Per pashain plak.

Hapni barkun tim
Ne doni ta gjeni!
He,merrni vendim!
Jeten ma rrembeni!

Ata shqyen syte
Prape si gjysmehene...
Nata shtrydhte yjte,
Mali agun gdhendte.

(Shkruar ne vitin 1982)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen