Samstag, 14. Mai 2011

Dhimiter Kokaveshi: NEÇO MUKOS


NEÇO MUKOS
 
Αnijes, detit dhe dallgëve…
Guxoje! Përplaseshe, jetës
Kuvertës së anijes ku dehjet,
I përkisnin… thellësisë.
 
Me kaltërsinë e valës, jeta!…
Të mashtronte dhe shtronte
Ç’do moment mbi Neçon,…
Një mendim.
 
Ledhatime jetës s’tu afruan
Dhe pse mes vargjesh
Zbraze nur… të bukurisë.
 
Dallga mes bregut endet
Përjetuar dhe pse përballë
Teje krenohej dhe shpaloste…
Energji.
 
Gjithë kaltërsinë
E shpirtrave gjykoje
Dhe reagoje mes trazirash
Qe ushqenin pa trishtim.
 
Gjendja, jeta dhe dallga
Daltave përballej
Gdhëndur skulpturës
Së natyrës reagonin…
Hidherim.
 
Ajo!…serish anijen
Po sulmonte
Dhe përgojonte e pa denjë
Mbi vëllim.
 
Uji!… Mbi ty?…
Guximit nuk deshtoi
Mes pikave tentoi
Reagimin dhëmbit
Tëndë, pa përtim.
 
Si paralajmerim!… E theu
Dhe jetës tënde reagonte
Mbi provokime qe të çonin
Kohëzgjatjen, në mërgim.
 
Ajo!…Nxitimit jetë…
Mbi dhëmbin të synonte
Vitet, u trëmbën, si vite
Në mbarim. Ajo!…
Pa maturi mes përkushtimit
Reagonte,… pa maturi.
 
Jetës!…
Një monument lavdie
I ngrite vargje, mbi to!…
Skalite bregun me ledhatime
Dhe melodive Himarjote
Qe hymnëzoje u dhuroje
"Vajzën e valëve" dhe grupin
Pentatonik, polifonik.
Mes tyre dhe Ti!… po vezulloje
Përjetësisë.
 
 
 
Poezi nga Dhimitër Kokaveshi

Neço (Nestor) Muko ishte daja i babait të poetit Dhimitër Kokaveshi. Mbi kujtimet qe babai i ka lënë mbi Neçon poetit, ishte dhe një pikë qe u përplas kuvertës së anijes në udhëtim dhe pika... i shkoi në dhëmbë duke ja thyer atë. Në bazë të këtij informacioni poeti i ngriti vargjet "Feniksit" Himarjot".
 
Për "Sofra poetike": Kujtim Stojku

1 Kommentar:

  1. ka vertete nje nderthuirje interesante gjithshka tek Neco Muka.Duke njohur qe ne femini vargjet e tij ndermjet kengeve me te cilat jemi rritur ne mendimin tim e konsideroj nje poet te plote i cili ka arritur bukur te nise gjithshka ne njohjen e plote te kenge popullore polifonike si ne varg edhe ne intonacion.Duke arrtitur nje modernitet te ri si ne fjale edhe ne interpretim.Vec kesaj ai ne shpirtin dhimbes ishte nje klithme e brendshme qe çliron edhe sot drite dhimbjeje e dashurie.Ne permasat e poezise e beri edhe Ali Asllani kete dikur por pa qene nje kolor edhe prej melodie te vargjeve te tij edhe pse jane muzikale.Ndersa Neco Muka e materializoi poezine e tij si nje kantautor i vertete.Per mendimin tim si nje tradite kete ka arrirre edhe poeti contemporan Lefter Cipa.

    AntwortenLöschen