Freitag, 10. Juni 2011

Mentor Thaqi: N´KUVENDIM ME PRIZRENINN´KUVENDIM ME PRIZRENIN


(Një kuvendim poetik pak më ndryshe)

"Heu, të shtatë krajlat e rrehin telin,
...kenkan mbledhë krejt te Perzereni..."!


Oshëtimë,
nga Kalaja ke Kazaja!
Col Deli hë marakli,
telat akodrim
me krismen e kohës,
vet mbete e Pashai shkoi qebesa,
atje ku nuk lakmon kush,
emër e hise shkymur,
me turpin e pabesisë kalistrok!
Po, telin le ta rrahin
jo shtatë a shtatëdhjetë,
por, krejt sa të ketë,
se pasha tokë e qiellë,
ne tonën,
e tham vetë,
e do mbes përjetë,
se sot vramë robërinë,
frikën dhe osmanllinë!

Eh, Kalaja po thot,
e tha dje si sot:
- O Përzereni jem,
ma ruaj Ison e Giuhës së Bogdanit,
qysh fliste Agroni e Batoni,
e jo të Sulltanit as të Ballabanit,
pa murtat e pa hudut të huaj,
se fjalen e dhënë,
ska më kush ta luaj!

Ev ev,
kënga e një Malsoreje,
e asaj Hasjanes sime,
që të merr gjak mbi vetull
e nuk rrin, jo, palë si petull,
nuk mbathë kurr
kundra-nallane,
veç den baba den, gogishte hasjane,
po m´ja thot si Kanarinë,
ah, t´lumtë goja ori Rinë:
"Në Prizren o në t´bukurin vend,
mblidhen burrat o në Kuvend, ..."!
As Tusun as Tullusum,
jo, me turq o shkja s´ke punë,
as Magjar e as Mehmet,
as tradhëtar e as ibret,
se tash puntë tona i kçyrim vet!

Eh, pashë n´jat gjak që dha Toplica,
e pashë n´jat plagë që ka Konica,
mos të lëmë hudut n´mes veti,
se mallkim na japë Mileti!
Ah, o i urti Ymer Prizren,
o lum burri, fjala t´zën vend,
se sot ke Parinë n´Konak,
e t´ka ardh dhe lufta n´prag,
o t´jetojm t´lirë n´dinjitet,
o t´na humbë emri përjetë?!!!

VS., 10.06.2011

 

Kush s´don plis, le t´vëj kapicën!

Në Prizrenin mbi Lumbardh,
Historia, shumë flet,
është e Lidhjes, Shtëpia e Bardhë,
Legjendë e gjallë, përjetë!

Kem një Pllakë me pak fjalë,
një Histori e jonë,
një lajm tërmeti, sot ka dalë,
se dikënd po e pengon!

Kush guxon Pllakën ta prekë,
ka luajtur me zjarrë,
mos ti shkon mendja ta hekë,
se do bëhet varr!

Për ne është Nderi Kombëtar,
dikush luan me të,
nuk besoj që ka Shqiptarë,
që do duroj më!

Nuk ka lojë me sakrificën,
e popullit tonë,
kush s´don plis, le t´vëj kapicën,
kështu do t´jetë gjithmonë!

Jo, për hatër të dikuj,
nuk nd´rrojmë Identitet,
jo për ca vite a pak muaj,
ne kemi bërë Shtet!

Jem një Komb, kem një çëndrim!
Dhe, një Histori!
Ska lëshime n´këtë drejtim,
secili le ta dijë!

Ka këtu gjëra të Shenjëta:
Liria, Gjuha, Kombi!
T´kenë kujdes, janë tepër t´shtrenjëta,
ky farë model Zombi!!!

Ajo Pllakë, është e shenjtë,
me bekim të Zotit!
Aty e ka vendin e vetë,
Shekujve mot pas moti!

VS.-Gjermani, 28.04.2010

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen